tiistai 27.9.2022 | 03:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Lopeta nuorten syyllistäminen

To 20.5.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensimmäinen ajatus uusien koronavirustartuntojen ilmetessä on se, että on tiedettävä ja löydettävä syyllinen. Nimi pöytään, niin tuomitseminen voi alkaa.

Lopulta nimellä ja syyllisellä ei ole mitään merkitystä. Sen sijaan uhreilla on. Suurimmiksi häviäjiksi tässä koronavuodessa lasken nuoret, joiden pitäisi saada elää parhaita vuosiaan toisten ilmeitä tulkiten ja turvaväleistä välittämättä.

Ja ilman sitä, että vieraat aikuiset somekivittävät, kun näkevät useamman nuoren olevan koolla ulkona, julkisissa tiloissa.

On kokoonnuttava parkkipaikoilla, koska ei yhdelläkään nuorella ole vielä omaa omakotitaloa hehtaaritontteineen illanistujaisiin. Nuorten vanhempia syyllistetään, kun päästivät tenavansa toisia tapaamaan. Vauvojen vanhempia syyllistetään siitä, että antavat tai ovat antamatta sormiruokaa. Äitejä syyllistetään, jos eivät imetä tai imettävät liian pitkään.

Koronasyyllistäminen koskee suurempaa joukkoa, mutta niin nuorten kuin yritysten tai oppilaitosten syyllistämisen tulisi loppua ja paras olisi pyrkiä hoitamaan vain oman tonttinsa.

Nuoret kärsivät nyt eristyksessä. Ja nuorten halu mennä, nähdä ja kokea on eri tasolla kuin seniorien.

Et voi tietää varmuudella, kuka on määrätty karanteeniin ja kuka ei. Silloin kannattaa olla ennemmin hiljaa kuin jaeskella oletuksia ja tuomioita.

#