maanantai 26.7.2021 | 05:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Uusi perinne ennakkoon äänestämisestä?

Ke 26.5.2021 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona.

Edellisissä kuntavaaleissa Perhonjokilaakson alueella ennakkoon äänestettiin ahkerimmin Halsualla (35,1 prosenttia). Kaustisella ennakkoon äänesti 27,3 prosenttia, Perhossa 29,6 ja Vetelissä 31,3.

Nyt ennakkoäänestystä on venytetty koronan takia poikkeuksellisen pitkäksi. Toiveissa on, että mahdollisimman moni kävisi antamassa äänensä ennakkoon.

Itse kuulun siihen kansanosaan, joka suuntaa vaaliuurnille yleensä vasta varsinaisena vaalipäivänä. Olen aina ajatellut, ettei varsinainen vaalipäivä tunnu miltään, jos siihen ei kuulu äänestyspaikalle suunnannutta sunnuntaikävelyä ja arvokkaan harrasta jonottamista äänestyskoppiin.

Paras hetki on tietysti vaalipäivän iltana, kun ennakkoäänet pärähtävät television ja tietokoneen ruudulle ja vaalikommentaattorit alkavat ennustaa niiden pohjalta vaalitulosta. Tuolloin tuntuu hienolta ajatella, että oma ääni odottaa vielä laskemista ja voi parhaimmassa tapauksessa muuttaa vielä koko tilanteen. Varsinkin kuntavaaleissa tämä voi olla ihan täyttä totta, sillä marginaalit ovat pienet.

Ennakkoon olen käynyt äänestämässä vain äärimmäisessä hätätilanteessa. Nyt tilanne on kuitenkin riittävän poikkeuksellinen, että olen valmis pyörtämään periaatteeni.

Ja toisaalta kuka kieltää nauttimasta vaalikävelystä ja -kahvista kahdesti: heti ennakkoäänestyksen jälkeen ja uudelleen varsinaisena vaalipäivänä?

Tärkeintä tietysti on, että jokainen uurnaan tiputettu ääni on yhtä arvokas. Jokainen ääni lasketaan. Paitsi antamatta jääneet.

#