perjantai 18.6.2021 | 14:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soite ajaa Keski-Pohjanmaalle laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan mahdollisuutta – Tällä hetkellä kyseiselle statukselle ei ole tarvetta

Hanna Rautio
To 27.5.2021 klo 09:39 | päivitetty to 15:00

Viisi sote-kuntayhtymää/sairaanhoitopiiriä esittää sote-uudistuksen uusiin lakeihin, että kaikilla tulevilla hyvinvointialueille olisi mahdollisuus saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle osoitetun kirjeen ovat allekirjoittaneet Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi, Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, Kymsote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Annikki Niiranen, Essote-kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Korkiakoski-Västi kuitenkin korostaa, että Soitessa ei haluta Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta tällä hetkellä laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa, vaan nykyisen päivystyksen laajuuteen ollaan tyytyväisiä.

– Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalassa täytyy olla vuorokauden ympäri päivystys kaikilla yhdellätoista erikoissairaanhoidon alalla. Meillä päivystys on jo nyt hyvin laaja ja päivystämme kymmentä eri erikoisalaa. Ainoa joka puuttuu laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan statuksesta on neurologian päivystys, mutta senkin osalta potilaiden hoito on järjestetty ja turvattu yhteistyössä HUS:n neurologian yksikön kanssa, Korkikoski-Västi sanoo.

Soitesta kerrotaan, että aloite kirjelmästä lähti Etelä-Savon Essotesta ja Kymenlaakson Kymsotesta, jotka ovat jo pitkään pitäneet perusteltuna saada laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan asema Mikkelin ja Kymenlaakson keskussairaaloille. Molemmat täyttävät jo nykyisellään laajalle ympärivuorokautisesti päivystävälle sairaalalle asetetut kriteerit.

Myös Soite, Kainuun sote-kuntayhtymä ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esittävät, että ne saisivat halutessaan mahdollisuuden laajan päivystyksen sairaalaan.

– Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä tarpeeseen ja resursseihin nähden riittävät ja oikeinmitoitetut päivystyspalvelut. Tilanteet kuitenkin elävät ja päivystyksellisten palveluiden tulee voida elää näiden mukana osana muuta sairaalatoimintaa. Esitetty lakimuotoilu varmistaisi hyvinvointialueille tarpeitaan vastaavan yhdenvertaisen mahdollisuuden, sanoo Korkiakoski-Västi.

Kuntayhtymät ehdottavat asiaa koskevaa muutosta sote-uudistuksen järjestämislain 9 §:ään. Pelkästään hyvinvointialueen omalla ilmoituksella muutosta ei saisi.

Kuntayhtymät katsovat, että olisi monin tavoin järkevää, että tulevat hyvinvointialueet olisivat erikoissairaanhoidon järjestämisen osalta tässä suhteessa lähtökohtaisesti tasavertaisessa asemassa. Tarkemmat toimintojen yksityiskohdat olisi mahdollista määritellä ministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Ehdotuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisen toteutuminen kaikilla hyvinvointialueilla arvioitaisiin vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja kunkin hyvinvointialueen ohjausneuvotteluissa sekä yhteistyöalueen (nykyisin erityisvastuualue) sisäisissä ohjaus- ja arviointimenettelyssä.

Valtioneuvosto päättäisi hyvinvointialueen laajan ympärivuorokautisen päivystyksen aseman muutoksista sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä.

//Korjattu uutisen otsikkoa ja kuvateksti 27.5.2021 klo 15.00 Soite ei aja Keski-Pohjanmaalle laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa tällä hetkellä, vaan sen mahdollisuutta tulevaisuudessa tarvittaessa. Lisätty Minna Korkiakoski-Västin kommentti//

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.