maanantai 26.7.2021 | 03:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kuntavaaliehdokkaan mielipide: Lasten, nuorten ja perheiden Veteli?

To 27.5.2021 klo 11:54

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mielestäni Vetelissä on viime vuosina panostettu etenkin lapsiin, nuoriin ja perheisiin. On parannettu ulkoilualueita, rakennettu frisbeegolfrata, remontoitu uimahalli, uudelleenkäynnistetty jo kertaan lakkautettu lukio.

Otetaanpa tähän väliin vähän tilastotietoa – Tilastokeskuksen mukaan Vetelissä oli viime vuonna 614 henkeä, jotka olivat 0–18-vuotiaita, tämä tekee kunnan asukasmäärästä 20 %, kaksikymmentä vuotta sitten luku oli 982. Lasten ja nuorten osuus on vähentynyt kahdessakymmenessä vuodessa hieman noin 38%.

Tämä ei ole pelkästään Vetelin ongelma, syntyvyys on laskenut 20 vuodessa lähes 20 % eli reilulla 10 000 vauvalla. Lisäisikö esimerkiksi ”vauvaraha” syntyvyyttä Vetelissä? Joissakin kunnissa on lisännyt, mutta lisäisikö kunnassamme?

Mahdollisesti, mutta meidän pitäisi saada kehitettyä kuntaamme niin, että edes osa jäisi opiskeluiden jälkeen Veteliin asumaan, tällä hetkellä trendi on, että lähdetään opiskelemaan toiselle puolelle Suomea eikä koskaan palata tänne.

Vetelin lukio on sellainen asia mielestäni, ettei siitä saa päästää enää irti, Suomen oloissa on erittäin harvinaista, että kertaalleen lakkautettu lukio avataan uudelleen. Myös nuorten palveluja ja tiloja voisi kehittää enemmän, esimeriksi entisessä Metsäkoulun tiloissa olevat nuorisotilat ovat kovasti remontin tarpeessa sisäilmaongelmien ja kuluneiden pintojen vuoksi.

Mielestäni myös Suojala ansaitsisi remontin, sillä se on suojeltu rakennus ja vajaakäytöllä, siellä olisi tilaa koululle, joka kaivannut lisätilaa useamman vuoden. Myös Kaskelan kellarikerros ollut sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä yli 5 vuotta, siellä on pari luokkaa korjaamatta ja käyttämättä.

Asukasmäärä on laskenut kunnassamme 20 vuodessa noin 19 %, lasku on tasaista, mutta sitä on mahdollista loiventaa tekemällä kuntalaisille suotuisia päätöksiä.

Kuntamme huippuvuodet olivat mielestäni 70- ja 80-luvulla, jolloin kunnassamme oli enemmän opiskelumahdollisuuksia nuorille, enemmän yrityksiä ja työpaikkoja. Väkilukukin ylitti 80-luvulla 4000 ihmisen rajapyykin ja olimme tovin ns. muuttovoittoinen kunta.

Vanhoja saa kyllä muistella lämmöllä, mutta nokka pitää olla eteenpäin! Kunnassamme on myös paljon ikääntyvää väestöä, jotka ovat olleet rakentamassa Veteliä menneinä vuosikymmeninä.

Heille pitää turvata arvokas vanhuus eikä heidän huolenpidosta saa säästää.

Janne Salo (kesk.)

kuntavaaliehdokas

Veteli

#