torstai 5.8.2021 | 03:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Perhonjokilaakson pääkirjoitus: Käteistä pitää voida käyttää, mutta digilompakko helpottaa

To 3.6.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokohan nyt alkaa pankkifuusiot olla hetkeksi valmiita? Maanantaina hyväksyttiin Jokilaaksojen Osuuspankin perustaminen kokouksissa ja OP Joki-Pohjanmaa jo vuoden vaihteessa. Konttoriverkostoa ei kukaan tunnusta aikovansa vähentää.

Yhä harvemmalla on nykyään tarvetta vierailla pankissa paikan päällä. Viimeksi itse avasin pankin oven omilla asioilla allekirjoittaakseni papereita, mutta uskon, että sähköinen allekirjoittaminen vähentää tätäkin käyntitarvetta.

Seuraavaksi tulossa on mobiilimaksaminen. Ongelmana on, että luottokortti ei kulje enää mukana puhelimen yhteydessä, joten muuttamalla puhelimesta maksuvälineen kaupan kassallekin, ei korttiunohduskaan nosta kylmää hikeä kassalla. Kirppisostoja ja kalastuslupia maksetaan sujuvasti suoraan tilille.

Käteinen tulee vielä pitkään olemaan käypää valuuttaa, mutta vielä toritapahtumatkin muuttavat muotoaan ja myyjäisistä saa kakun hankittua mobiilisti maksaen. Eläkeliiton liittovaltuusto muistutti kokouskannanotossaan toukokuussa, että käteismaksamisen pitää olla mahdollista. Käteisellä pitää voida maksaa päivittäisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä palveluita, kuten elintarvikkeita, lääkkeitä ja polttoainetta.

Itse käsittelisin mieluusti käteistä mahdollisimman vähän. Hätävarana käteinen on tosin lyömätön: kerran Bulgariassa keskiyöllä kaikki maan pankkiautomaatit lopettivat toimintansa. Reppuun kätketty euronippu pelasti ja sillä sai junalipun hankittua. Eikä ole kauaa siitä, kun kerjäsin työkavereilta käteistä, jotta sain autoon polttoainetta ja pääsin kotiin unohtuneen pankkikorttipinon äärelle.

Muutaman kympin jemma pelastaa pulasta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.