maanantai 26.7.2021 | 03:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho kirjoittaa kolumnissaan tv-sarjasta, joka teki nuorena vaikutuksen: Yhden sukupolven kokemus sohvalla

Ke 2.6.2021 klo 15:00 | päivitetty ke 15:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

2000-luvun taitteessa yksi arki-ilta viikossa oli monelle ikäpolveni nuorelle pyhä hetki television ääressä. Silloin hiljennyttiin television ääreen, sillä maikkari esitti maratonin uutuussarjoja. Ei vielä ihan eletty aikaa, jolloin sarjoja olisi waretettu netistä, eikä suoratoistopalveluita ollut tarjolla. Hyvä, jos kodeissa ruksutti lankamodeemikaan.

Myös DVD-boksien aika täysine tuotantokausineen oli vielä edessä. Jos sarjan halusi katsoa tuoreeltaan, oli oltava television ääressä. Näin myöhemmin maailma on erottanut monet myös hyllymetreittäin tilaa vievistä DVD-bokseista. Ja sitten maailma on erottanut hyllymetrin tilaa vievistä bokseistakin, sillä kaikki on katsottavissa suoratoistona.

Sarjamaratonin tähtihetki itselleni oli tilannekomedia Frendit. Se oli yksi aikakautensa tuote, jossa seurattiin kuuden ystävyksen elämää New Yorkissa. Kaveriporukan arki oli tavallaan todella kaukana maaseudun nuorison elämästä, sillä ei ollut kahvilan sohvaa mille kokoontua tai kimppakämppää, missä arjen pienet suuret asiat tiivistyivät.

Toisaalta sarjan seuraaminen oli kuin tirkistelyä aikuisuuteen. Tuollaistako se voisi olla, jos muuttaisi isoon maailmaan ja löytäisi omat ihmisensä? Frendit oli joukko takuukavereita, joiden kanssa saattoi viettää aikaa sen kerran viikossa.

Ystäväporukan ongelmat eivät koskaan olleet suuren suuria. Sarjan tekijät ovat kertoneet, että Frendit kertoi ajasta, jolloin ystävät olivat hahmoille enemmän kuin perhe. Frendien tuli päättyä kymmenenteen tuotantokauteensa, koska he perustivat omat perheensä.

Paluu Frendien pariin on kuin istuisi jälleen illanhämyssä lapsuudenkodin sohvalla liian lyhyen sarjan ja liian pitkien mainostaukojen kurimuksessa. Tosin nyt sen voi tehdä omassa kodissa niin, että kaikki tuotantokaudet ahmii muutamassa päivässä.

Tilannekomedia keräsi aikanaan päätösjaksolleen jenkeissä 52,5 miljoonaa katsojaa. Tähän mennessä sarjan 236 jaksoa on katsottu eri palveluista 100 miljardia kertaa.

Nykyisessä paheksumisen ja perumisen kulttuurin silmälasein sarjaa katsovat pitävät komedian kohtia homofobisina, kehopositiivisuutta kaihtavina ja syrjivinä.

Ne silmälasit on syytä heittää nurkkaan. Pitäkää cancel-näppinne erossa Frendeistä.

Suoratoistopalvelu HBO julkaisi viime viikolla odotetun Friends Reunion -jakson, jossa näyttelijäkaarti palaa yhteen lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Totta on, että sarjan näyttelijöissä ikä näkyy - tosin yllättävän vähän. Reunion-jakso oli kuitenkin kuin luokkakokous, joka liikutti, innosti ja erityisesti toi tunteen sukupolven kokemuksesta.

Olinhan siellä minäkin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.