perjantai 18.6.2021 | 16:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Aki-Petteri Pulkkinen kolumnissaan: Jos soimaat somessa, näytä kasvosi!

Ti 8.6.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jodel, Instagram, Twitter – suuri osa varmasti tietää nämä suositut sosiaalisen median kanavat. Jokainen näistä sopii ominaisuuksiltaan eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Twitter tunnetaan poliitikkojen hiekkalaatikkona, ja Jodelissa puolestaan jaetaan mitä erikoisempia tuntemuksia.

Mikä ikävä seikka näitä sovelluksia yhdistää? Anonyymiys. Tai oikeastaan sen mahdollisuus. Mikäli kysyt jonkin aivan arkisen kysymyksen Jodelissa, voit saada todella tylyjä vastauksia ja kuulla tietämättömyydestäsi todella roisin ilmauksin. Jos julkaiset Instagramissa kuvan itsestäsi ja käyttäjätilisi on julkinen, valehenkilöllisyyden takana lymyävät raukat voivat kommentoida kuvaasi surutta. Jos ilmaiset mielipiteesi Twitterissä, sinut voidaan nuijia maanrakoon.

Tällaisia tapauksia varten lähes kaikilla vastaavanlaisilla alustoilla, jossa voit kommunikoida tuntemattomien ihmisten kanssa, on olemassa yksityisyysasetukset, joiden avulla voit salata tilisi. Tästäkin huolimatta suurin vahinko on saattanut jo tapahtua.

Jos harrastat tätä, niin tee niin muille kuin itsellesikin palvelus: näytä oma henkilöllisyytesi. Voi olla, että joskus omatunto alkaa kolkuttaa.

Voin vain kuvitella, millaisessa tunteiden pyörremyrskyssä julkisuuden henkilöt ja julkista ammattia harjoittavat joutuvat päivästä toiseen olemaan. Psyykkeen on pakko olla kovilla.

Loistava esimerkki on mielestäni vuonna 2019 Temptation Island -ohjelmasta toden teolla esiin ponnistanut Mira Ahola.

Temptation Islandin idea on siis siinä, että parisuhteessa olevat miehet ja naiset erotetaan toisistaan ja lähetetään sinkkunaisten ja -miesten kanssa asumaan ja juhlimaan kolmeksi viikoksi. Juhlissa on koko ajan kamerat.

Edellä mainittu Ahola päätyi ohjelmassa pettämään kumppaniaan. Tästä alkoi pitkäkestoinen ja törkeä vihavyöry kohti Aholaa.

Ohjelman fanit haukkuivat Aholan niin alas, että hän joutui turvautumaan terapiaan. Yle Areenasta löytyy Perjantai-dokkari aiheesta nimellä “Julkisesti häpäisty”.

Keneltä se on pois, jos tuntematon ihminen tekee tv:ssä jotakin? Se ei ole sinulta tai minulta pois, jos toisella puolella maailmaa sattuu vastaava tapaus. Ymmärretään paikkamme.

Suurin osa Aholan saamasta palautteesta tuli nk. “trollitileiltä”, joiden ainoa tarkoitus on vain aiheuttaa toisille pahaa mieltä ja kommentoida typeryyksiä feikkihenkilöllisyydellä, koska ei uskalleta paljastaa omia kasvoja.

Sosiaalinen media on hyvä ja väistämätön ilmiö yhteiskunnassa. Sen merkitys tulee aina vain kasvamaan. Siitä on tullut monelle jo ammatti.

Kun tällainen tahallinen vahingoittaminen saataisiin kytkettyä pois tai edes vähentämään merkittävästi, meillä kaikilla olisi huomattavasti helpompi olla.

Yritetään jokainen itseksemme vähentää tätä alatyylistä tapaa. Ensi kerralla kun olet kirjoittamassa toiselle ilkeitä asioita, ajattele kahdesti. Aholaa lainatakseni: “Minäkin olen vain pieni ihminen”.

#