perjantai 18.6.2021 | 14:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Koronapiikki oli juhlahetki

To 10.6.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronarokotusaikojen varaaminen yhä nuoremmille kertoo järjestelmän tehokkuudesta. Tällä viikolla ajat on avattu jo 25-vuotiaille ja oma viikko sitten varaamani vuoro koitti heti tiistaina. Vierailu rokotuskeskuksessa oli miellyttävän tehokas kokemus, kun neljällä linjastolla tarjoiltiin Pfizeriä lähes liukuhihnalta.

Soiten alueella ensimmäisen rokoteannoksen ovat saaneet 51 prosenttia väestöstä. Molemmat annokset on tarjoiltu 14,8 prosentille. Kuntakohtaisesti rokotekattavuutta voi seurata myös päivittäin: Kaustisen luku tiistain jälkeen oli 58,5 ensimmäisen annoksen saanutta, Halsuan 66,3, Perhon 53,6 ja Vetelin 62,1 prosenttia.

Toisen rokotteen saan käsivarteen elokuussa.

Somen perusteella näyttää siltä, että rokotepassina toimisi jaettu kuva rokotteen saamisesta. Virallinenkin on luvassa, sillä toukokuun lopusta lähtien kansallisen rokotetodistuksen on voinut löytää Omakannasta. EU:n yhteinen rokotetodistus tulee näkyviin heinäkuussa.

Yhteiskunnan avautuessa voi vain pohtia, mihin kaikkeen rokotetodistusta tarvitaan. Voiko rokotetodistuksen esittelystä tulla samanlainen suositus kuin maskin käytöstä?

Oikeus saada koronarokote oli juhlallinen kokemus. Samalla hoitui myös ennakkoäänestys, mikä sekin oli uusi kokemus lähtökohtaisesti varsinaisena vaalipäivänä ääntä käyttävälle.

#