torstai 5.8.2021 | 04:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Timonen kirjoittaa kolumnissaan äänestysaktiivisuudesta: Vain puolet tuli mukaan

Ti 15.6.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tämän lehden ilmestyessä vaalit ovat jo vanha uutinen, mutta silti muutama rivi niistä vielä.

Yksi suurista vaaliuutisista valtakunnallisesti – ja myös jokilaaksossa – on ollut alhainen äänestysaktiivisuus. Valtakunnassa äänioikeutetuista oikeuttaan käytti 55,1%, jokilaakson alueella hiukan useampi. Syitä alhaiseen äänestysprosenttiin on spekuloitu jo, mutta kaksi näkökulmaa on jäänyt mielestäni vähälle käsittelylle.

Ensimmäinen keskittyy maaseudulle. Perussuomalaisille ennustettiin kuntajytkyä Keskustan kustannuksella, mutta ladatut paukut jäivät suutariksi. Toki tulos oli parempi kuin aiemmissa kuntavaaleissa, mutta Keskustan ohi ei menty. Ei sillä hallitusta kaadeta.

Yllättävän vähän on pohdittu sitä, mikä ruudin kasteli. Halla-aho piti pari viikkoa ennen vaaleja linjapuheen, jossa hän avasi ajatteluaan: työehtosopimusten yleissitovuus tai suomalaisten palkkataso eivät ole hänelle koskemattomia. Oletan, että monille demareista tai keskustasta persuihin siirtyneelle äänestäjälle tämä oli iso paukku. Työläiset ovat tottuneet ajattelemaan, että saavutetuista eduista ei tingitä. Äänestysaktiivisuuden mataluus yhdessä kuntajytkyn vaisuuden kanssa kertoo, että moni jäi kotiin. Linjapuhe oli niin lähellä vaaleja, että demarit eivät ehtineet saada kadonneita lampaitaan palaamaan laumaansa, näiden ihmisten äänet jäivät käyttämättä.

Toinen näkökulma liittyy isoihin kaupunkeihin, joissa sekä SDP että Vihreät menetti kannatustaan. Olen seurannut kulttuuri- ja tapahtuma-alan piirissä koronan aikana käytyä keskustelua. Alat ovat olleet joko kokonaan tai melkein kokonaan kiinni 15 kuukautta.

Hyvin pitkään rajoitustoimilla oli näiden alojen ammattilaisten keskuudessa laaja hyväksyntä, mutta viimeisten kuukausien aikana ovat alaa vallanneet kriittisempien äänien sävyt. Varsinkin epäoikeudenmukaisuus rajoitustoimien purkamisessa yhtäältä ravintola-alalla ja toisaalta tapahtumien osalta on aiheuttanut hyvin voimakasta tyytymättömyyttä. Olin mukana järjestämässä Mitta on täysi -mielenosoitusta Eduskuntatalolle 3.6., ja siellä sekä alan someryhmissä kritiikki hallitusta ja koronatoimien epäoikeudenmukaisuutta kohtaan on ollut käsin kosketeltava.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala työllistää jopa 200 000 ihmistä Suomessa. Se on neljä prosenttia äänioikeutetuista. Näistä ihmisistä hyvin monet ovat äänestäneet vihreitä tai vasemmistoa. Somessa on kyselty avoimesti kevään aikana, ketä kannattaisi äänestää, kun ei halua antaa tukeaan hallituspuolueille koronatoimien takia, mutta ei myöskään haluta antaa protestiääniä oppositiolle. Väitän, että moni jätti äänestämättä kokonaan.

Se, että vain puolet tulee mukaan kun valitaan päättäjiä kuntiin, on surullinen asia. Se kertoo siitä, että omaa ajattelua edistävää vaihtoehtoa ei poliittisten toimijoiden parista löydy eikä usko omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa kanna. Se on asia, jonka pitää huolestuttaa kaikkia politiikan toimijoita.

Kirjoittaja on näyttelijä, joka harrastaa politiikan seuraamista

#