torstai 5.8.2021 | 04:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Kuntavaalit eivät kiepauttaneet voimasuhteita

To 17.6.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kuntavaalien tulos oli Perhonjokilaakson kunnissa odotusten mukainen. Keskusta menetti hiukan kannatustaan, mutta vain Halsualla paikkoja katosi kolme, Perhossa ja Vetelissä yhdet ja Kaustisella sen sijaan lisäystä tuli yksi. Perussuomalaiset taas saivat odotetusti Kaustisen yhtä menetettyä paikkaa lukuun ottamatta Vetelissä kaksi paikkaa valtuustosta ja Halsualla ja Perhossa yhdet.

Selvää kuitenkin on, että kaikissa kunnissa Keskusta saa edelleen halutessaan äänestetyksissä kaiken läpi, mikäli ryhmä on yksimielinen.

Suurin häviäjä on kuitenkin äänestysaktiivisuus ja siinä voi toki syytellä pandemiaa, mutta on myös hyvä katsoa lähimpään peiliin.

Kunnissa päätetään edelleen niistä lähipalveluista. Päättäjillä on mahdollisuus avata päätöksentekoa ja vaikuttaa siihen, mihin rahaa käytetään, vaikka viranhaltija toisin esittää.

Kesän aikana valtuustoryhmissä puhelimet soivat tiiviisti, kun luottamushenkilöpaikkoja jaetaan. Kärkipaikoilta löytyi valtuustoon valituissa oli myös naisia, joten eiköhän myös puheenjohtajistoon saada helposti molempia sukupuolia. Sellainen voimasuhteen kiepautus olisikin uutta.

#