torstai 5.8.2021 | 05:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maarit Hotakainen kolumnissaan: Suloinen joutilaisuus – kunhan hyvin suunniteltu ja hallinnassa

Ti 20.7.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Silmiini sattui viikonloppuna Perhiksen toimittajien päivitys lomavuoronvaihdosta. ”En tehnyt mitään”, kertoi päätoimittaja Sanni lomansa kohokohdaksi ja samaa lähti tavoittelemaan alkukesän päätoimittajana toiminut Maija.

Suloinen joutilaisuus, paremmin italiaksi tunnettu lausahdus ”il dolce far niente” on aina omien lomienikin päätavoite. Mutta kyllä se on vaikea saavuttaa! Minut tuntevat tietävät, että vaikka osaan ottaa rennosti, olen pohjimmiltani melko kontrollihaluinen ihminen.

Kun kerran väitin olevani kyllä rento ja spontaani ja pystyväni vaikkapa lähtemään extempore Helsingin lomalle, totesi isäni, että kyllä – kun tiedän valmiiksi, miten junat kulkevat ja kaupungissa toimitaan. Totta. Voin siis hallita tilannetta.

Tarve kaiken hallintaan on piirre, josta on monessa kohtaa elämässä hyötyäkin: tavarat pysyvät paikoillaan ja asiat tapahtuvat ajallaan. Liiallisena se vie kuitenkin iloa omasta ja pahimmillaan myös ympärillä elävien elämästä.

Oma kontrollihaluni kumpuaa paljolti epävarmuudestani sekä turvallisuudentunteen hakemisesta. On mukavampi mennä illalla nukkumaan, kun seuraavan päivän vaatteet on mietittynä, jopa valmiiksi laitettuna (tästä löytyy valokuva jo ekaluokaltani). Tai reilata Euroopan ympäri niin, että junien aikataulut on tarkistettu jo koti-Suomessa (kyllä, tämäkin on tapahtunut).

Usein kyse on pienistä jutuista, joita ei arjessa tule ajatelleeksikaan, mutta myös isommista elämän retkistä ja valinnoista. Onneksi olen vanhemmiten oppinut tunnistamaan näitä tilanteita ja opetellut pois rajoittavista toimintamalleista tai sietämään hallinnan pettämisestä seuranneita tunteita.

Ja myös nauttimaan siitä, kun olen uskaltanut luopua kontrollista ja päässyt kokemaan upeita juttuja sen myötä! Oli kyse sitten illanistujaisista kavereiden kanssa – tilaisuuksia, joihin kauan jätin jopa menemättä, kun en voinut tietää, mitä ilta toisi tullessaan – tai vaikkapa heittäytymisestä improvisoinnin vietäväksi soittimen äärellä.

Erityisesti kontrollitarpeeni rasittaa minua edelleen lomilla, kun haluaisin todella nollata pääni ja päästä irti arjen rutiineista. Suloinen joutilaisuus ei ole suloista sen enempää kuin joutilastakaan, kun äänet pään sisällä seuraavat kelloa ja suunnittelevat tulevia ”joutilaisuuden” hetkiä herkeämättä. Tai jännittävät tulevaa.

Olen onneksi löytänyt oivia tapoja suloiseen joutenoloon niin, että myös kontrollifriikki minussa nauttii siitä: Palapelit ovat yksi lomieni suurimmista iloista. Onko onnellisempaa kuin unohtua tunneiksi lajittelemaan paloja värien, kuvioiden ja muotojen mukaan ja sitten napsautella niitä paikoilleen – niille ainoille oikeille? Tai täyttää ristikoita – kirjain kirjaimelta, sana sanalta?

Suloista joutilaisuutta on tänä kesänä ollut myös nukahtaa pihakeinuun, kellua krokotiilin selässä kaverin mökkirannassa ja tuijotella ääretöntä kairaa seuranani pari poroa. Vailla tietoa ajasta, päivästä tai tulevasta. Ehkä siis opin, pikku hiljaa!

Kirjoittaja toivoo niin jokaiselle lukijalle kuin itselleen terveellisiä ja tarpeellisia suloisen joutilaisuuden hetkiä!

#