lauantai 25.9.2021 | 11:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Sanni Aho kommentoi pääkirjoituksessaan luottamushenkilöiden paikkajakoa – "Sentään on naisia puheenjohtajistossa"

To 2.9.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaikki paikalliset luottamushenkilöpaikat on nyt jaettu, mutta maakunnallisille paikoille vielä neuvotellaan henkilöitä. Puheenjohtajistossa ei nyt uusissa valtuustoissa tasa-arvolla juhlita, mikä osoittaa sen, että hankalaksikin koettu tasa-arvopykälä hallituksen ja lautakuntien kokoonpanossa on tärkeä ja tuikitarpeellinen, että naisia edes pyritään saamaan mukaan päätöksentekoon. Pykälän mukaan toista sukupuolta on oltava vähintään 40 prosenttia.

Valtuustoissa ja hallituksissa puhetta johtavat keskustalaiset, kuten vaalituloksestakin saattoi arvata. Valtuustojen puheenjohtajat ovat Halsualla Jarmo Pollari, Kaustisella Antti Mäkelä, Perhossa Pekka Riihimäki ja Vetelissä Petri Saari. Hallituksien puheenjohtajia ovat Halsualla Timo Pärkkä, Kaustisella Jouni Koskinen, Perhossa Matti Louhula ja Vetelissä Jussi Torppa. Puhumattakaan siitä, että joka kunnan johtava viranhaltija on mies.

Puheenjohtajistojen varapaikoilla on yksi nainen joka pitäjässä, mutta Halsualla poikkeuksena kolme. Varapuheenjohtajien merkitys on kuitenkin vain näennäinen.

En epäile sitä, etteikö naisia ole jo ehdokasasetteluvaiheessa pyritty hankkimaan ja varmasti on puhuttu puheenjohtajiksikin, suorastaan pakotettu ottamaan varapuheenjohtajuus vastaan. Kun luottamuspaikkojen täyttäminen naisilla on kovin haastavaa, olisi hyvä miettiä myös siihen syitä ja sitä, miten nämä juurisyyt voitaisiin taklata. Sitä voisivat uudet valtuutetut strategiaseminaareissa pohtia porukalla.

Isommat puheenjohtajapestit eivät kaada miestä, eivätkä naista.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.