lauantai 25.9.2021 | 13:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pääkirjoitus: Lukutaito on oikeastaan yhä tärkeämpää, kun tekstistä pitäisi osata tulkita sarkasminkin eri sävyt

To 9.9.2021 klo 07:30 | päivitetty to 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keskiviikoiltana lasten ja nuorten säätiön lukutunti-haasteessa kannustettiin iltaseitsemältä rauhoittumaan lukemisen pariin. Kuluneen viikon aikana kouluissa on toivottavasti kiinnitetty huomiota lukemiseen.

Lukemiseen tarkoitettu aika ja lukemisen tavat ovat kymmenessä vuodessa mullistuneet täysin. Yhdessä vaiheessa povattiin, että lukulaitteet korvaisivat kirjat. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Kindlet jäivät marginaaliin. Sen sijaan viime vuosina äänikirjapalvelut eivät nyt sinänsä ole syrjäyttäneet mitään, vaan tuoneet enemmän käyttäjiä kirjallisuuden pariin.

Kirjailijat ovat kertoneet, että äänikirjasta tai lainastomaksusta saatavalla kirjan korvauksella ei juhlita. Toisaalta on todennäköistä, että ilman kuuntelumahdollisuutta, monelta jäisi teos kuluttamatta.

Lukutaidon merkitys ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Se on oikeastaan yhä tärkeämpää, kun tekstistä pitäisi osata tulkita sarkasminkin eri sävyt.

Tartun fyysiseen kirjaan nykyään äärettömän harvoin, mutta sen sijaan kuljen sienimetsissä luurit korvilla kirjaa kuunnellen. Juuri nyt katselen tokaluokkalaisia, jotka vierekkäin istuvat sohvalla samaa luontokirjaa lukien.

Tunti illalla kirjan parissa laitteen sijaan on hyvä muistutus perusasioista.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.