sunnuntai 17.10.2021 | 01:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Helena Koivusalo pohtii kolumnissaan sosiaalisen median valtaa

Pe 8.10.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Facebook kaatui maanantai-iltana kuudeksi tunniksi. Sillä ei vielä ollut arkeeni mittavaa vaikutusta, mutta kun myös yhtiön omistamat WhatsApp ja Instagram lakkasivat lataamasta sisältöjä, oli arki-illassani yhtäkkiä poikkeuksellisen paljon aikaa.

Maailmanlaajuisen katkoksen syynä olivat reitittimiin tehdyt muutokset. Kyseessä oli yhtiön koko historian laajin toimintakatkos, joka laittoi monet miettimään omaa ajankäyttöä.

Sosiaalinen media on aikasyöppö, joka vie keskittymiskyvyn. Minä tarvitsen nykyään kokonaisen elokuvan katsomiseen pimeän elokuvateatterin. Muuten vilkaisen puhelinta viimeistään tunnin kuluttua.

Tarkistan huomaamattani, vaistomaisesti, jos nyt jollain olisi sattunut olemaan asiaa. Usein on.

Enkä minä ole asian kanssa lainkaan yksin. Sen havaitsemiseksi riittää vaikkapa vierailu peruskoulussa.

Kun valtaosa suomalaisten suosimista somekanavista maanantaina romahti, Twitter räjähti ongelmia koskevista päivityksistä. Siellä käyttäjilleen viesti myös Facebook, jonka omat palvelut olivat täysin poissa pelistä.

Suomalaiset puhelinoperaattorit raportoivat lähetettyjen tekstiviestien määrän kasvaneen illan aikana puolella. Facebook menetti miljardeja kuudessa tunnissa.

Omistajuuden keskittyminen ei ole uusi ilmiö, mutta hiukan pelottavaa se on. Aika näyttää, onko se valtaa vai odottavatko kulman takana entistä suuremmat haasteet.

#