tiistai 28.6.2022 | 11:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kertoo kolumnissaan, mitä terveisiä hän lähettäisi itselleen menneisyyteen, kun tulevaisuus jännitti vastalakitettua

Pe 3.6.2022 klo 18:34

Toimittajan työn etuihin kuuluu tasaisin väliajoin se, että pääsee jututtamaan ammattiin tai ylioppilaaksi valmistuvia nuoria – hyvässä lykyssä sekä että. Näin kävi tänäkin vuonna. Fiksujen nuorten kanssa on aina virkistävää vaihtaa ajatuksia.

Toisaalta vastavalmistuvien haastattelut syöksevät kerta toisensa jälkeen oman keski-ikäisen pääni muistojen syövereihin. Vaikka itsellä on liki kaksinkertaisesti ikivuosia tämän kevään ylioppilaisiin verrattuna, oman lakkiaispäivän tunnelmat palaavat vaivatta mieleen.

Päällimmäisenä mieleen on jäänyt pöllästynyt, liki epäuskoinen olo: tässäkö tämä nyt oli? Istuin valkolakki päässä keskellä luokkakavereita, joista osan kanssa olin kulkenut samaa matkaa seurakunnan päiväkerhosta asti. Tuntui oudolta ajatella, ettei tismalleen samalla kokoonpanolla todennäköisesti istuta yhdessä enää ikinä. Ei olla istuttu.

Haikeuttakin oli lakkiaispäivänä ilmassa, mutta sitäkin enemmän riemua omista ja luokkatovereiden saavutuksista. Yleissivistys oli huipussaan, elämä edessä ja maailma mahdollisuuksia täynnä. Viesti oli selvä: täältä me tulemme!

Samalla jossain takaraivossa jyskytti jännitys ja pelko tulevasta. Vaihtoehtoja oli paljon. Kuinka osata valita niistä oikein? Aukeaako ovi itselle mieluiseen opinahjoon? Kun päätän pyrkiä yhteen suuntaan, kuinka paljon suljen sillä pois kaikkea muuta?

Millaisia terveisiä lähettäisin nyt menneisyyteen 19-vuotiaalle Maijalle?

On totta, ettei kaikkea voi valita, mutta toisaalta harvat valinnat ovat lopullisia. Turha pelko siis pois. Sitä paitsi elämässä tulee vastaan myös monia sellaisia mahtavia mahdollisuuksia, joiden olemassaoloa ei osaa kuvitellakaan heti koulusta päästyään.

Siksipä toivon jokaiselle tänä keväänä toisen asteen opinnot päättävälle nuorelle reippautta kurkistella vastaantulevista ovista sisään. Kannattaa rohkeasti mennä myös omille epämukavuusalueille, koska sieltä voi löytää itsestään sellaisia puolia, joita ei olisi uskonut olevankaan. Näin on käynyt itselleni ja käy varmasti myös Sinulle. Sattumallekin kannattaa antaa sijansa.

Mutta ennen tätä on aika kohottaa malja ja nauttia tulevasta valmistujaispäivästä. Olet oman juhlapäiväsi ansainnut!

Lue myös:

26.5.2022: Ylioppilaat lentävät maailmalle, mutta mikä toisi takaisin? – Tässä ovat kaustislaisen Miska Nikulan ja perholaisen Veera Vikmanin evästyväkset vetovoimaa pohtiville kuntapäättäjille

26.5.2022: Halsualaislähtöinen Joonas Kauppinen on ensimmäinen ylioppilas, joka saa lakin Vetelin uudelleen avatussa lukiossa – "Ei sitä tullut kyllä ajateltua, kun syksyllä keksin kokeilla kirjoittamista uudelleen"

12.5.2022: Ensimmäistä kertaa Taitaja-kisassa ja heti finaaliin – Kaustislaisen Tomi Pulkkisen opinnot huipentuvat nuorten ammattitaidon SM-kisoihin, joka kokoaa yhteen omien alojensa huiput

#