maanantai 6.2.2023 | 15:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Karoliina Tunkkari kolumnissaan: Alkava pimeä vuodenaika

Pe 14.10.2022 klo 07:00

Olemme taas saavuttaneet vuodenkierrossa sen kohdan, jossa aurinko sille päälle sattuessaan kyllä näyttäytyy, mutta roikkuu melko alhaalla hävitäkseen hyvissä ajoin metsänrajan alapuolelle. Valon, ja tässä tapauksessa sen puutteen, vaikutus on nähtävissä niin luonnossa kuin ihmisissä. Yksilöitä kun olemme, vaikutus ilmenee hyvin moninaisin tavoin.

Valon määrän muutoksesta toden teolla kärsivälle lähimmäiselle ei ole mitään mieltä mennä sanomaan, että sehän on vain pukeutumiskysymys. Vaikka kuinka kiskoisi pässinpökkimää ja pilkkihaalaria ylleen, niin se ei valitettavasti valon määrää lisää. Hyvää tarkoittavatkaan neuvot eivät varmasti osu kohteeseen, jos mieli on yhtä musta kuin marraskuinen kynnöspelto.

Kaamosoireiden hoitoon ehdotellaan monesti vaikka mitä otsa-, korva- ja perävaloja, mutta luonnonvaloa nekään eivät päihitä. Sen sijaan, että keskitymme opastamaan kaamosmasentujaa hilpeämpään menoon, voisimme ihan vain koittaa ymmärtää. Kun saadaan ihminen jotenkin sietämään ajanjakso, jolloin päivän pituus lyhenee kohti talvipäivän seisausta, ollaan voiton puolella.

THL:n sivuilta löytyy juttu kaamosoireista ja -masennuksesta. Sen mukaan suurin osa suomalaisista huomaa valon vähenemisen vaikutuksen hyvinvointiinsa. Joka viides aikuinen kokee runsaasti kaamosoireita, parilla prosentilla homma äityy kaamosmasennukseksi. Pimeästä ajasta selviämiseen jutun yhteydessä on myös lista vinkkejä. Siinä kehotetaan harrastamaan liikuntaa, syömään terveellisesti, rauhoittamaan illat ja pitämään yhteyttä ystäviin silloinkin, kun ei välttämättä huvittaisi. Oikein hyviä ohjeita ihan kaikille ympäri vuoden.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.