maanantai 5.12.2022 | 04:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen antoi isänpäivänä ajankohtaisemman lahjan kuin arvasikaan ja pohtii nyt kolumnissaan löytäisikö käsikopelolla kaiken tarvittavan

Pe 18.11.2022 klo 17:46

”Jos vaikka niitä sähkökatkoja tulisi tulevana talvena.” Suurin piirtein näin ajattelin, kun hankin isälleni pattereilla toimivan pikkulyhdyn isänpäivälahjaksi.

Lahja oli ajankohtaisempi kuin osasin arvatakaan. Vain kaksi minuuttia ennen paketin ojentamista talosta katkesivat sähköt. Nopea vilkaisu ikkunasta ulos osoitti, että sama ongelma näytti olevan myös naapurustossa.

Meni tovi ennen kuin tilanteen todellinen laajuus selvisi. Pimeänä oli useampi pitäjä: Kaustinen, Veteli, Alaveteli ja osin myös Halsua. Syy katkoon oli vika Herrforsin alueverkossa.

Sähköt olivat sunnuntaina lopulta pois reilu pari tuntia. ”Hyvää harjoittelua talvea varten”, moni totesi omissa Facebook-päivityksissään.

Valtiovalta on kehottanut suomalaisia varautumaan mahdollisiin kiertäviin sähkökatkoihin, jos energiaa ei ole riittävästi saatavilla. Koteihin on suositeltu muun muassa varautumiskävelyä, jotta tarvittavat tavarat on helpompi löytää pimeässä.

Sunnuntaina tajusin, että oma valmistautumiseni on puolitiessä. Kaapeissa on jos jonkinlaista tykötarvetta, mutta läheskään kaikki ei ole helposti löydettävissä pelkällä käsikopelolla.

Tässä itselleni ja samalla myös teille muille pelastustoimen sorvaama varautumislista. Kotona olisi hyvä olla:

– taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja,

– paristoilla toimiva radio,

– pattereita radiota ja taskulamppua varten,

– varasulakkeita,

– varavirtalaite puhelimen lataamiseen ilman verkkovirtaa,

– pieni summa rahaa käteisenä,

– ruokavarastossa säilykkeitä ja kuivamuonaa,

– särkylääkettä, sidetarpeita ja laastareita,

– desinfiointigeeliä ja kosteuspyyhkeitä ja

– polttopuita, mikäli kotoa löytyy puulla lämpiävä takka tai uuni.

Kuinka moni listan tavara on valmiina kaapissasi? Ja ennen kaikkea: löydätkö kaiken tarvittavan myös pimeässä?

#