° | m/s |
Monesti kuulee sanottavan, "kyllä kuule silloin vanhoina hyvinä aikoina oli...". Mikähän kumma siinä on, että ihmislapsi haikailee aina siihen menneeseen, ja mitä vanhemmaksi ihmislapsi kasvaa, sitä enemmän haikailee?
Mutta oliko todella niin, että ennen oli paremmin? Ehkä ei kannata mennä ainakaan liian kauaksi historiaan. Ajatellapa esi-isiemme elämää savupirteissä: kyläpuodista et saanut valmiiksi pestyjä perunoita, et siivutettua leipää, sokerikin myytiin yhtenä knöllinä, juusto maksoi hunajaa. Toisaalta, nappeja ja vikahteen teriä kyllä varmasti oli joka kauppiaalla. Yritäpäs muuten tänä päivänä löytää nappeja marketista!
Toki saattaa olla, että tuossa ajassa oli suurempiakin haasteita, kuten esimerkiksi kulkutaudit, eihän rokotuksista näihin pirulaisiin ollut vielä tietoakaan.
Ehkä tämä ei kuitenkaan vielä ollut sitä niin kutsuttua "vanhoina hyvinä aikoina" -aikaa.
Itse muuten rakastan historiaa, voisin yhden ulkomaanreissun hinnan pulittaa, jos vain pääsisi viikoksi 1700-luvun Kirssille isoisoisoisoisoisoisoisän Staffan Girsin ruotusotilastorpalle vieraaksi, tai ehkä pari-kolme päivää sittenkin riittäisi.
Tullaanpa takaisinpäin kohti nykyaikaa. Ehkä ajat olivat parempia silloin, kun sai vielä kotitalousjätteet polttaa pihalla, tai mitä ei jaksanut polttaa, nakkasi sitten lajittelematta kaatopaikalle. Isommat jätteet kuten vanhat Mosset, polkupyörän- ja moponraadot kaivettiin tietenkin maahan. Olipa helppoa ja halpaa!
Koulumatkat hoidettiin talvisin hiihtämällä ja kesäisin kävellen, vaikkakin useiden kertomuksien mukaan hiihdettiin kyllä ympäri vuoden. Pysyttiin varmasti kunnossa, vaan MOVE-testejä ei vielä oltu keksitty, joten vähän hukkaan meni sekin kuntopiikki?
Ei ollut homoseksuaaleja, tai oli mutta tosi vähän, eivätkä he pitäneet ääntä itsestään. Etenkään heillä ei ollut vaatimuksia kirkonmiesten suuntaan kirkossa vihkimisestä. Niin, nimenomaan miesten, sillä ensimmäiset naispapithan vihittiin virkaan vasta 1988.
Tuulivoimapuistotkaan eivät olleet kuntapäättäjien riesana, koska Suomen ensimmäinen tuulivoimapuisto rakennettiin vasta vuonna 1991. Tänä päivänäkin tästä tuulivoimaongelmasta kyllä "selvitään", kun jääviydet tarkastetaan ihan vasta päätöksenteon loppumetreillä, niin päästään taas aloittamaan koko prosessi aivan alusta. Toki tämä vaatii vähän kuntalaisten veroeuroja, mutta kyllä perus suomalainen sen kestää, pysyväthän myllyt taas hetken poissa.
En tiedä teistä, mutta minusta asiat ovat menneet kyllä suurimmilta osin parempaan suuntaan.
Jätehuolto toimii ja materiaalien kierrätyskin kohtuudella. Parantamista löytyy pulkkia ja paalimuoveja muovinkeräysastiaan kantavista "kierrättäjistä", ketkä pilaavat myös muiden kierrättämän materiaalin, kun koko lasti menee energiaksi uusiokäytön sijaan. Henkilöautoliikenne sähköistyy ja päästöt vähenee. Kuka muka jää kaipaamaan sitä pakokaasun katkua mikä pakkasilmalla tehdyllä kävelylenkillä kitkerästi kurkussa kuristaa?
Kouluruoka on hyvää ja laadukasta. Varhaiskasvatus ja koululaitos ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Terveydenhuolto on ottanut kengurunloikkia kehittyneen tekniikan ja tietotaidon pönkäämänä. Ja me suomalaiset saamme kyllä olla ylpeitä näistä kehitysaskelista. Älkäämme jääkö tuvan nurkkaan syleksimään, että ”kyllä Suomen päästöt on yksi hyttysenpieru maailmassa”, vaan pysytään kehityksessä mukana!
Olkaamme siis tyytyväisiä siitä mitä meillä on nyt, ja mitä kaikkea olemme ihmiskuntana saaneet aikaan!