maanantai 20.3.2023 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

"Parasta on rastien löytyminen" – Suunnistava Joonatan Kalliokoski on todellinen arkistohitti

Koulussa Kalliokosken perheen esikoinen on innostunut historiasta, koska vanhat asiat kiehtovat.

Maija Ahonen
Ke 25.1.2023 klo 18:00 | päivitetty ke 20:07

Kun halsualaisen Joonatan Kalliokosken, 10, nimen syöttää Perhonjokilaakson arkistohakuun, silmien eteen rävähtää iso tukku suunnistustuloksia.

Halsuan Toivoa edustava Joonatan on tottunut iltarasteilla kävijä. Pelkästään viime kesäkaudella Joonatan kiersi kahdeksat iltarastit.

– Suunnistamisessa parasta on rastien löytyminen. Tykkään olla metsässä, Joonatan perustelee.

Minna ja Jari Kalliokosken esikoinen kulkee iltarasteilla yleensä Jari-isän tai Paula-mummun matkassa. Usein mukana on myös pikkusisko Emma, joka on Joonatania pari vuotta nuorempi. Perheeseen kuuluu myös nuorempi pikkusisko Roosa, jolla on ikää viisi vuotta.

Historia on kivaa, koska vanhat asiat kiinnostavat. Aika kuluu tunneilla nopeasti.

Joonatan Kalliokoski

Uutta iltarastikautta odotellessa Joonatan käy lasten hiihtokisoissa Käpylässä. Poika on ehtinyt tänä talvena testaamaan myös Harjun pururadan hiihtolatuja.

Joonatan käy Halsuan yhtenäiskoululla neljättä luokkaa. Yhdistetyllä kolmosnelosella on yhteensä 28 oppilasta.

Koulussa Joonatanin lempiaine on matematiikka. Syy siihen on hyvin yksinkertainen.

– Matematiikka on helppoa, Joonatan toteaa.

Poika tykkää myös historiasta, joka on tullut lukujärjestykseen vasta neljännellä luokalla. Tähän mennessä uudessa oppiaineessa on ehditty liikkua niin kivikaudessa kuin faaraoiden Egyptissä.

– Historia on kivaa, koska vanhat asiat kiinnostavat. Aika kuluu tunneilla nopeasti.

Kalliokosket asuvat Halsuan kirkonkylällä noin kilometrin päässä koululta. Kotona neljäsluokkalaista odottaa vielä hetken seitsemän kissaa, joista viisi on pentua. Kaikille pennuille on kuitenkin tiedossa uusi koti.

Perheen normaali kissavahvuus on kaksi aikuista ragdollia. Kävi kuitenkin niin, että ulkoilemassa ollut tyttökissa kohtasi kodin takaterassilla kulmakunnan komeimman kollin. Ennen joulua perheeseen syntyi viisi ragdollin ja tavallisen halsualaiskissan jälkeläistä, joissa on riittänyt viime viikkoina leikitettävää Joonatanille, Emmalle ja Roosalle.

Kissojen kanssa touhuamisen lisäksi Joonatanin aika kuluu kotona pelaten ja lukien. Tällä hetkellä poika on innostunut erityisesti Aku Ankasta, mikä on ilahduttanut suuresti Akuja itsekin lukeneita vanhempia.

Lomilla Kalliokosken perhe suuntaa yleensä Kittilään, josta Minna-äiti on kotoisin. Paikkakunnalla asuu edelleenkin paljon Minnan sukua. Joonatan odottaa reissuilta erityisesti serkkujen tapaamista.

Ajomatka pohjoiseen vie Kalliokoskilta yleensä kymmenen tuntia. Matka taitetaan parin-kolmen pysähdyksen taktiikalla. Minna Kalliokosken mukaan reissu sujuu kuitenkin jälkikasvulta rutiinilla, sillä lapset ovat tottuneet pitkään ajomatkaan.

Joonatan Kalliokoski viettää nimipäiväänsä torstaina 26. tammikuuta. Päivä ei pääse livahtamaan ohi, sillä se on merkitty kalenteriin isoilla huutomerkeillä. Kalliokoskilla on tapana juhlistaa perheenjäsenten nimipäivät.

Minna-äiti kertoo, että Joonatanin nimi oli aikoinaan kompromissiratkaisu. Vanhemmat olivat ajatelleet esikoiselleen nimeksi Joonaa, mutta siitä luovuttiin, kun tuttavapiirissä oli jo samanniminen poika. Joonas taas tuntui vähän turhan tavalliselta. Sitten vanhemmat löysivät kalenteria selaamalla pojalle nimeksi Joonatanin.

Joonatan tuntuu olevan nimeensä tyytyväinen. Kaimoja ei ole juurikaan tullut vastaan. Toinen etunimi on Markus.

– Isänsä mukaan. Jari on Jari Markus, Minna kertoo.

Tässä juttusarjassa haastattelemme joka viikko Perhonjokilaakson ilmestymispäivän nimipäiväsankaria. Torstaina 2.2. nimipäiväänsä juhlivat Jemina, Lumi ja Aamu. Kenen tarinan haluaisit tältä palstalta silloin lukea? Lähetä vinkki perusteluineen sähköpostilla osoitteeseen toimitus@perhonjokilaakso.fi.

Aiemmat nimipäivähaastattelut löydät täältä >>>

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.