maanantai 20.3.2023 | 17:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhonjokilaakso 50 vuotta sitten: Keskon vaatetustehdas laajenee Perhossa

8.3.1973 Lisäksi Vetelissä valittiin kunnanjohtaja ja Halsualla vietettiin pelimanni-iltaa.

Pe 10.3.2023 klo 19:00

Perhon valtuusto antoi maanantaina pitämässään kokouksessa valtuudet kunnanhallitukselle ryhtyä toimenpiteisiin teollisuushallin laajentamiseen tarvittavien suunnitelmien teettämisessä sähkö- ja lvi-teknillisten töiden osalta. Teollisuushallin, Kesko Oy:n vaatetustehtaan, laajennustyöt tullaan aloittamaan kuluvan kuun 13. päivänä pohjatöiden osalta ja varsinaiset rakennusteknilliset työt aloitetaan 1.4.

Suunnitelmien mukaan Kesko Oy:n vaatetustehtaan laajennukset suoritetaan nykyisen varaston puoliseen päähän L-kirjaimen muotoon valtatiestä poispäin. Laajennus on nykyisen hallin ompelimotilan suuruinen ja lisärakennuksesta puolet tulee olemaan ompelimoa nykyisen varastotilan lisäksi ja toinen puoli lisärakennuksesta tulee lämpimäksi varastoksi. Lisärakennukseen tulee myös sosiaalisia tiloja.

Laajennuksesta johtuen ompelutila tehtaassa tulee lisääntymään noin 60 prosentilla ja työpaikkoja tulee lisää 20-25. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Eino Halkosaaren selvitysten mukaan Keskon tulevaisuuden suunnitelma on vielä edelleenkin lisätä työpaikkoja, mutta tällöin tulisi kysymykseen myös hallin edelleenlaajennukset.

Suunnitelmien mukaan hallin on tarkoitus valmistua kesäkuun 1. päivään mennessä ja karkeasti arvioituna sen kustannusarvio noussee 200 000 markkaan.

Vetelin valtuutetut valitsivat jo toistamiseen kuntaansa kunnanjohtajaa aikaisemmin valitun kieltäydyttyä tehtävistä.

Kunnanjohtajaksi valittiin yksimielisesti valt. maist., kunnansihteeri Kalevi Johannes Ylisirniö, joka toimii nykyisin Oripään kunnansihteerinä ja ottanee uuden virkansa Vetelissä vastaan toukokuun alusta lukien. Ylisirniö on antanut kirjallisen sitoumuksensa Vetelin kunnanjohtajan tehtävien vastaanottamisesta.

Kunnanjohtajan ensimmäiselle varasijalle valittiin äänestyksen jälkeen Paimion kunnansihteerinä toimiva Jorma Koskela ja toiselle varasijalle valt.maist. Raimo Jämsen Espoosta.

Vetelin kunnanjohtajan virkaan oli hakijoita kaikkiaan kahdeksan ja heistä kaikki olivat kunnallisliiton muodollisen pätevyyden omaavia henkilöitä.

Pelimanni-iltaa vietettiin viime perjantaina vanhaan hyvään tyyliin Halsualla Jorma Mastokankaan talossa.

Pelimanneina paikalla olivat Tertuista itse isoterttu Terttu Mastokangas, Airi Venetjoki, Anitta Tuominiemi ja Marianne Kauppinen sekä luonnollisesti halsualaisen kansanmusiikin keskushenkilö Otto Hotakainen, jonka tuotantoa on suurin osa Terttujen esittämistä kappaleista.

Pelimannein tupailtaan oli luonnollisesti saapunut huomattava määrä Mastokankaan naapureista ja olipa paikalla kauempaakin tulleita kansanmusiikin ystäviä. Mikään poikkeustapaus tällaisen illan järjestäminen ei Halsualla kuulemma ole, sillä Tertut kertoivat harjoittelevansa kappaleitaan säännöllisesti tämänkaltaisessa ympäristössä. Tapa on nimittäin osoittautunut tehokkaimmaksi.

Aitoutta tupaillasta ei tosiaankaan puuttunut. Siitä pitivät huolen Otto Hotakaisen sutkautukset ja kansanmusiikkiesitykset yhdessä Terttujen, Pohjoismaiden ensimmäisen naispelimanniyhtyeen, kanssa.

Tällä palstalla selataan 50 vuotta sitten ilmestyneitä Perhonjokilaaksoja.

#