maanantai 20.3.2023 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tein kaikki mahdolliset vaalikoneet" – Näin Kaustisen musiikkilukiolla valmistauduttiin nuorten omiin varjovaaleihin

Nuorten vaalien valtakunnallinen tulos selviää päivää ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamista.

Maija Ahonen
La 11.3.2023 klo 15:00 | päivitetty la 15:15

Numero lappuun ja ääni uurnaan aivan kuten oikeissa eduskuntavaaleissa. Parhaillaan käynnissä olevissa nuorten vaaleissa alle 18-vuotiaat pääsevät kertomaan oman näkemyksensä tulevan eduskunnan kokoonpanosta.

Valtakunnallisen nuorisovaalin tulos julkaistaan tiistaina 21. maaliskuuta eli päivää ennen kuin oikeiden eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa.

Nuorten vaalit järjestetään tänä vuonna 228 kunnassa. Äänestyspaikkoja on peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja nuorisotoiminnassa. Järjestäviä tahoja on liki tuhat eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Kaustisen musiikkilukiossa nuorten vaalit järjestettiin viime torstaina, jolloin halukkailla oli mahdollista poiketa äänestyspisteelle koulupäivän lomassa. Käytössä oli ihan oikea äänestyskoppi ja peltinen vaaliuurna, jonka sisältö laskettiin asiaankuuluvin menoin heti äänestyksen päättymisen jälkeen.

Musiikkilukion yhteiskuntaopin opettaja Jukka Laakkonen kertoo, että Allianssi ry:n koordinoimat nuorten vaalit ovat oppimistapahtuma alle 18-vuotiaille.

– Nuoret pääsevät tutustumaan vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä, Laakkonen kertoo.

Kaustisen musiikkilukiolla vaaleja oli pohjustettu edellisen päivän aamunavauksessa, jossa oli käyty läpi muun muassa vaalikoneiden hyödyntämistä oman ehdokkaan etsinnässä.

Musiikkilukion vaalijärjestelyihin osallistunut ykkösvuosikurssin opiskelija Eetu Nikula kertoo valinneensa oman ehdokkaansa vaalikoneen avulla.

– Tein vaalikoneen kahteen kertaan, ja sama ehdokas tuli ykköseksi molemmilla kerroilla. Tämän jälkeen tutustuin ehdokkaaseen tarkemmin, kaustislainen Nikula kertoo.

Vaalikoneiden apuun turvautui omassa ehdokasvalinnassaan myös samalla vuosikurssilla opiskeleva Liina-Maija Jylhä. Petäjävedeltä kotoisin oleva Jylhä kertoo, että olisi tiennyt ketä olisi äänestänyt kotiseudullaan Keski-Suomen vaalipiirissä, mutta Kaustisella ehdokas oli löydettävä Vaasan vaalipiirin listoilta.

– Tein oikeastaan kaikki mahdolliset vaalikoneet, Jylhä kertoo.

Hänelle tärkeitä vaaliteemoja ehdokasvalinnassa olivat muun muassa koulutus ja ilmasto.

– Sekin on tärkeää, ettei palveluista karsita liikaa, vaikka velkaantumista pitää hillitä. Kun itse olen maalta kotoisin, yrittää etsiä jonkinlaisen keskivälin maaseudun ja kaupungin väliltä, Jylhä pohtii.

Jylhä toivoo vaalikoneiden kysymyksiltä selkeyttä, jotta ne houkuttelisivat myös nuoria äänestämään.

– Politiikasta pitäisi tehdä helpommin lähestyttävää. Vaalikoneiden kysymykset ovat nuorille usein melko kaukaisia.

Eetu Nikula puolestaan kannustaa puolueita tarttumaan nykyistä hanakammin nuoria kiinnostaviin asioihin.

– Varmasti olennaisimpia ovat ilmastonmuutos ja sosiaaliset ongelmat. Taloudelliset asiat eivät ehkä kiinnosta nuoria niin paljon, vaikka äärimmäisen tärkeitä nekin ovat.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.